Heb je er ooit van gedroomd om de wildernis in afgelegen delen van de wereld te verkennen? Dan is een cruise naar Spitsbergen wellicht precies wat u zoekt. De archipel van Spitsbergen ligt op de Noorse Spitsbergen en biedt adembenemende uitzichten, fascinerende dieren in het wild en ongelooflijke avonturen. Laten we eens kijken waarom u een cruise naar deze afgelegen bestemming zou moeten overwegen.

19 daagse Groenland Cruise met de HANSEATIC nature vanuit Longyearbyen (Spitsbergen) langs Noorwegen, IJsland en Groenland

Ontdek de majesteit van de arctische omgeving ten zuiden en oosten van Spitsbergen. Zowel over land als over water verkennen we de ideale locaties om rendieren, beluga’s, walrussen en ijsberen te observeren, te midden van een arctische achtergrond vol bergpieken, toendra’s, fjorden en gletsjers.

Een unieke natuurervaring

Spitsbergen is de thuisbasis van een aantal ongelooflijk unieke dieren in het wild, zoals ijsberen, rendieren, poolvossen en verschillende soorten walvissen. Het is ook een van de weinige plekken in Europa waar je walrussenkolonies kunt zien. Al deze dieren zijn te zien vanaf uw cruiseschip terwijl het rond de eilanden vaart. U kunt ze misschien zelfs van dichtbij zien als u een van de excursies aan wal maakt die worden aangeboden door de meeste cruises die door dit gebied gaan. 

De middernachtzon

Tijdens bepaalde periodes van het jaar wordt het nooit donker in Spitsbergen vanwege de zogenaamde “middernachtzon”. Tijdens het middernachtzonseizoen (dat meestal rond 20 mei begint) heb je elke dag 24 uur zonlicht in plaats van 12 uur zoals op de meeste andere plaatsen op aarde. Dit betekent meer tijd voor verkenning! Zorg ervoor dat je beschermende kleding en zonnebrandcrème meeneemt, want in deze periode is er geen schaduw!

 

Een fascinerende geschiedenis

Spitsbergen heeft een interessante geschiedenis die helemaal teruggaat tot 1596 toen de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Barentsz de eerste Europese ontdekkingsreiziger werd die zijn kusten bereikte. Sindsdien zijn vele ontdekkingsreizigers in zijn voetsporen getreden, waaronder Roald Amundsen, die tijdens zijn beroemde expeditie tussen 1903-1906 voor het eerst per boot door de Noordwestelijke Passage voer. Tijdens het varen rond deze eilanden kan een gids of de bemanning van uw schip u veel meer vertellen over deze fascinerende geschiedenis.

Unieke ervaring

Als u op zoek bent naar een echt unieke ervaring die het observeren van dieren in het wild combineert met culturele verkenning, dan is een cruise door Spitsbergen een uitstekende keuze! Van het spotten van ijsberen vanaf het dek van je schip tot het bewonderen van prachtige gletsjers vanaf de wal, er zijn genoeg manieren om van deze geweldige bestemming te genieten! Dus waarom wachten? Begin vandaag nog met het plannen van uw reis!

Het verhaal van Willem Barentsz op Spitsbergen

Willem Barentsz (of Barentz) was een Nederlandse zeevaarder en ontdekkingsreiziger die leefde in de 16e eeuw. Hij is vooral bekend om zijn pogingen om via het noorden een zeeroute naar Azië te vinden, wat we vandaag de dag kennen als de Noordoostelijke Doorvaart.

Tijdens zijn expedities kwam Barentsz in aanraking met de arctische regio’s, waaronder de eilandengroep die we nu kennen als Spitsbergen (onderdeel van Svalbard). Hieronder volgt een kort overzicht van zijn belangrijkste reizen en zijn connectie met Spitsbergen:

Eerste Expeditie (1594): Barentsz ondernam zijn eerste reis in een poging de Noordoostelijke Doorvaart te vinden. Tijdens deze reis volgde hij de noordelijke kust van Rusland, maar ijsblokkades dwongen hem terug te keren zonder het beoogde succes.

Tweede Expeditie (1595): Samen met andere schepen probeerde Barentsz opnieuw de Noordoostelijke Doorvaart te ontdekken, maar stuitte weer op ijs. Tijdens deze reis ontdekte hij wel de Oranjerivier aan de Russische kust.

Derde Expeditie (1596-1597): Op zijn derde en meest beroemde reis voer Barentsz verder naar het noorden en ontdekte de eilandengroep Spitsbergen. Daarna probeerde hij oostwaarts te varen, maar raakte vast in het ijs nabij Nova Zembla. Barentsz en zijn bemanning waren gedwongen om daar te overwinteren. Ze bouwden “Het Behouden Huys” (Het Behouden Huis), een onderkomen gemaakt van het hout van hun schip. Tijdens de terugreis in 1597 overleed Willem Barentsz aan de gevolgen van de ontberingen van de overwintering en de moeilijke omstandigheden.

Hoewel Barentsz niet succesvol was in zijn poging om de Noordoostelijke Doorvaart te vinden, waren zijn reizen van grote betekenis voor de cartografie en kennis van het Noordpoolgebied. Zijn ontdekking van Spitsbergen was een belangrijk geografisch feit, en zijn overwintering op Nova Zembla is een legendarisch verhaal in de Nederlandse geschiedenis van ontdekkingsreizen.